wat is dat nu eigenlijk

De Loereman

Vanaf 12 mei 2022 opent “De Loereman” voor zijn vierde editie. Dit jaar willen wij weer dé zomer hang-out zijn voor jong en oud; een pop-up met faciliteiten voor de hele familie. U kan bij ons terecht voor een drankje, een hapje en speelmogelijkheden voor de kinderen!

Net zoals vorige jaren gaat de zomerbar door in de
Spruithoekstraat te Moorsel (Aalst). De Loereman heeft alle ingrediënten om er samen met u een topzomer van te maken en is bovendien erg vlot bereikbaar met de fiets, te voet, te paard of met de wagen.

Kom genieten op deze unieke locatie, wij zijn elke dag open vanaf 14 uur, zondagen vanaf 11u!

Wat is de betekenis van De Loereman

De etymologische betekenis van De Loereman is terug te brengen tot de Belgische hopvariëteit de Loeren, die gebruikt werd voor het brouwen van bier.

De Loereman is een persoon wonende in Baardegem die destijds deze hopsoort teelde.

Loeren wordt als een Aalsterse variëteit beschouwd, wellicht omdat hij in die gemeente veel geteeld werd.

Loeren zou ‘opgemerkt’ zijn door hopboer Loerens uit Sint-Katherina-Lombeek en in 1908 vermenigvuldigd zijn door Louis Van Droogenbroek uit Sint-Ulriks-Kapelle.

In 1938 bezocht het Belgische ‘Nationaal Comité tot Hopverbetering’ (dat de Studiekring van Aalst-Asse en het Syndicaat van de planters uit Poperinge omvat) een aantal modelkwekerijen in de streek Aalst-Asse. Op een modelveld te Asse van een zekere Van Willeghem (een proefveld met draden in plaats van staken) stond Hallertau, Groene Belle en ‘Loerhop’.

Het Rijksinstituut voor Landbouw te Gembloers onderzocht in 1941 de voedselopname van onder andere loerenhop. Na de oorlog, in 1946, werden de testen hernomen, met dezelfde resultaten als voorheen. Dit instituut heeft de loerenhop nog steeds in zijn verzameling levende planten. Het Lyceum van Aalst verkreeg daar een aantal stekken, die nu in de schooltuin opgekweekt worden, waardoor de loerenhop teruggekeerd is naar zijn streek van oorsprong.

In een groene oase aan de rand van Aalst vind je De Loereman, een zomerbar waar de drankjes fris staan en er altijd voor iedereen iets te beleven valt. De Loereman is tijdens de zomer de plaats waar je moet zijn voor sfeer, rust en gezelligheid!