Over de Loereman

Openingsuren:Alle dagen open
Van 13u tot 22u
Zondagen open
Van 11u tot 22u
Adres:Spruithoekstraat, 9310 MoorselSpruithoekstraat, 9310 Moorsel
ook bereikbaar vanop Leirekensroute!
E-mail:vragen@deloereman.bevragen@deloereman.beTelefoonnummer:0476 800 244

Wat is de betekenis van De Loereman —De etymologische betekenis van De Loereman is terug te brengen tot de Belgische hopvariëteit de Loeren, die gebruikt werd voor het brouwen van bier.

De Loereman is een persoon wonende in Baardegem die destijds deze hopsoort teelde.

Loeren wordt als een Aalsterse variëteit beschouwd, wellicht omdat hij in die gemeente veel geteeld werd.

Loeren zou ‘opgemerkt’ zijn door hopboer Loerens uit Sint-Katherina-Lombeek en in 1908 vermenigvuldigd zijn door Louis Van Droogenbroek uit Sint-Ulriks-Kapelle.

In 1938 bezocht het Belgische ‘Nationaal Comité tot Hopverbetering’ (dat de Studiekring van Aalst-Asse en het Syndicaat van de planters uit Poperinge omvat) een aantal modelkwekerijen in de streek Aalst-Asse. Op een modelveld te Asse van een zekere Van Willeghem (een proefveld met draden in plaats van staken) stond Hallertau, Groene Belle en ‘Loerhop’.

Het Rijksinstituut voor Landbouw te Gembloers onderzocht in 1941 de voedselopname van onder andere loerenhop. Na de oorlog, in 1946, werden de testen hernomen, met dezelfde resultaten als voorheen. Dit instituut heeft de loerenhop nog steeds in zijn verzameling levende planten. Het Lyceum van Aalst verkreeg daar een aantal stekken, die nu in de schooltuin opgekweekt worden, waardoor de loerenhop teruggekeerd is naar zijn streek van oorsprong.

Eens rondkijken